Stand van zaken Wkb

Een jaar ervaring Wkb

Invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb): Sinds 2024 geldt de Wkb, die vooral impact heeft op aannemers en opdrachtgevers van grondgebonden woningen en kleine bedrijfsgebouwen. Echter, veel bouwprojecten (in gevolgklasse 2 en 3 of verbouwingen) vallen niet onder het nieuwe toezicht. Nut en noodzaak van procesverbetering worden wel erkend, maar ambitieuze initiatieven slagen niet altijd door complexiteit of verschuiving van prioriteiten.

Routekaart naar kwaliteitsborging

Het stellen van de vraag waarom kwaliteitsborging nodig is, vormt de eerste stap.
Ieder betrokken partij heeft een eigen interpretatie van bouwkwaliteit, wat de basis vormt voor procesdefinities en doelen.

Belanghebbenden en doelen

Verschillende partijen hebben uiteenlopende doelen: van voldoen aan technische eisen (zoals constructieve veiligheid) tot het beschermen van kopers.
Het succes van een project hangt af van hoe goed opdrachtgevers en aannemers vooraf het einddoel definiëren en dit vertalen naar concrete stappen.

Selectie van juiste partijen en samenwerking

Het betrekken van alle relevante partijen en het afstemmen van verwachtingen is essentieel. Samenwerking is het sleutelwoord voor succesvolle kwaliteitsborging.

Praktische aanpak

Houd de aanpak overzichtelijk en behapbaar. Zorg voor een actieplan dat helpt bij het meten van vooruitgang, behoud regie over het proces en vier de behaalde resultaten.

Mocht je meer willen weten, neem dan  contact met ons op!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *